Dieta 1500 kcal to jedna z kilku uniwersalnych diet, której zadaniem jest redukcja. Jest to popularna dieta, której dobowa wartość posiłków wynosi 1500 kcal. Podczas stosowania tej diety należy przestrzegać konkretnych zasad, które umożliwią osiągnięcie zamierzonego celu bez wystąpienia efektu jo-jo.
Zasady diety 1500 kalorii
Dieta 1500 kcal jest niskoenergetyczna i pozwala na zmniejszenie masy ciała w sposób umiarkowany. Dzięki prawidłowemu doborowi składników dieta ta pozwala nie odczuwać głodu i dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Głównymi zasadami diety 1500 kcal, jakie trzeba stosować, są:
– proporcjonalność makroskładników – białko powinno wynosić 15-20% energii z diety, węglowodany 45-55%, a tłuszcze 20-30%,
– spożywanie 25-40 g błonnika w ciągu doby,
– jedzenie 4-5 posiłków w stałych odstępach czasowych,
– urozmaicanie posiłków kolorowymi warzywami i owocami, a także przyprawami i ziołami,
– odstawienie słodkich napojów, słodyczy i innych wysokoprzetworzonych produktów,
– picie dużej ilości wody oraz owocowych naparów i ziół, a także herbat i soków warzywnych,
– zwiększenie aktywności fizycznej poprzez wchodzenie po schodach, jazdę rowerem oraz treningi 2-3 razy w ciągu tygodnia.
Dla kogo jest dieta 1500 kalorii i jakie daje efekty?
Dieta ta przeznaczona jest dla osób borykających się z otyłością i nawagą, które chcą zmniejszyć swoją masę ciała. Dieta ta jest świetnym rozwiązaniem dla przeciętnej kobiety, która nie uprawia dużo sportu, jest otyła lub ma nadwagę, a do tego pracuje na siedząco.
Efekty diety 1500 kcal dostrzec można już po miesiącu jej stosowania. Aby spadek wagi był możliwy, potrzebna jest samodyscyplina oraz motywacja i duże pokłady cierpliwości.
Osiągniecie wymarzonej wagii kiedy chce się zrzucić od kilkunastu do kilkudziesięciu kilogramów, może trwać kilka miesięcy, a czasem nawet lat. Dzięki stopniowemu zrzucaniu kilogramów dieta ta zapobiega wystąpieniu efektu jo-jo.
Co można jeść na diecie 1500 kalorii?
Dieta powinna zawierać dużo warzyw i owoców. Ważną rolę w diecie odgrywają warzywa, które zawierają mało kalorii i mają dużo błonnika oraz antyoksydantów i witamin C i E, a przy okazji są sycące. Warzywami, które można spożywać na diecie, są sałata, pomidor, papryka, szpinak, ogórek oraz rzodkiewka, a także kalafior. Warzywa te można jeść na ciepło i na zimno.
Dieta zawierać musi pełnoziarniste produkty zbożowe, które należy spożywać w każdym głównym posiłku. Produkty te dostarczają do organizmu błonnik, witaminy z grupy B oraz cynk i magnez.
Aby dostarczyć do organizmu białko, należy jeść chude mięso, jakim jest indyk, drób i cielęcina, wołowina oraz jagnięcina i królik. Ważne jest również spożywanie ryb, które dostarczają organizmowi kwasów omega-3 wpływających na poziom cholesterolu.
Spożywane produkty mleczne powinny mieć zawartość tłuszczu wnoszącą mniej niż 2%. I jeść można jogurty, kefiry, maślanki, a także sery twarogowe. Odstawić trzeba sery żółte i pleśniowe oraz topione.