oranjefan.pl

Blog tematyczny o zdrowiu i urodzie

DietaZdrowie

Dieta na redukcję wpływa korzystnie nie tylko na sylwetkę, ale i na zdrowie

Dieta na redukcję wpływa korzystnie nie tylko na sylwetkę, ale i na zdrowie

Jeżeli zmagasz się z nadwagą lub otyłością i chcesz schudnąć, spróbuj diety redukcyjnej. Dlaczego akurat tej? Jak wszystko, co dobre jest prosta, do tego niedroga, no i skuteczna. Na czym polega dieta redukcyjna i czy czasem nie jest to dieta skrojona dla Ciebie? Sprawdź koniecznie!

Dieta na redukcje, czyli jaka?

Jak wiadomo, ludzie różnią się między sobą ze względu na zapotrzebowanie na energię i zależy to od płci, wieku, wielkości i masy ciała, stopnia aktywności itd. Przeciętna kobieta potrzebuje około 2000 kcal, mężczyzna zaś około 2500 kcal na dobę. W sytuacji, gdy energia z pożywienia nie zabezpiecza energetycznych potrzeb człowieka, organizm, od teraz na minusie, sięgnie po rezerwy, czyli tkankę tłuszczową.

Aby zainicjować proces utraty wagi, wystarczy zredukować wartość kaloryczną posiłków tak, aby pojawił się ujemny bilans energetyczny. Przyjmuje się, że przy zmniejszeniu podaży energii o 500 do 1000 kcal/doba poniżej całkowitego zapotrzebowania organizmu na energię wskazówka na wadze pójdzie w dół o 0,5 do 1,0 kg w ciągu tygodnia! Jest to dobre tempo i z wielu względów nie należy go przyspieszać.

Oto kilka praktycznych wskazówek dla osób na diecie redukcyjnej

1. Podstawę diety redukcyjnej powinny stanowić warzywa i owoce w stosunku 3:1, a także produkty pełnoziarniste, w tym ryż naturalny (brązowy), płatki owsiane, mąka z pełnego przemiału, siemię lniane, pęczak, kasza gryczana i pieczywo razowe. Jednocześnie należy wykluczyć z diety cukier, syrop glukozowo-fruktozowy (czytaj etykiety) i utwardzone tłuszcze roślinne (jakby nie było, cały przemysł cukierniczy na nich stoi).

2. Białko powinno być dostarczane w ilości nie mniejszej niż 0,8 – 1, 0 g na kilogram masy ciała na dobę. Dobrej jakości białko znajdziesz w takich produktach, jak drób, chude mięso, ryby i owoce morza, jaja, chudy nabiał oraz nasiona roślin strączkowych. Należy pamiętać, że w przypadku niewystarczającej ilości białka w pożywieniu organizm zacznie pobierać aminokwasy z komórek mięśniowych, a do tego w żadnym razie nie wolno dopuścić.

3. Posiłki spożywaj w niewielkich odstępach czasu – idealnie niech będzie to 5 posiłków dziennie przyjmowanych co 3 albo 4 godziny.

4. Nie zapomnij o błonniku rozpuszczalnym, który spowalnia pasaż jelitowy i obniża po posiłkowe stężenie glukozy we krwi, co pozwoli Ci utemperować nadmierny apetyt.

Oto dobre źródła błonnika w diecie – sięgaj jak najczęściej po otręby owsiane, jęczmień, brązowy ryż, owoce cytrusowe, suszone śliwki, awokado, brzoskwinie, marchewkę, truskawki, jabłka, ziemniaki, suszoną fasolę, brukselkę, siemię lniane i wiele innych.

5. Dbaj o nawodnienie organizmu.

Na koniec, warto podkreślić, że prawidłowo skomponowana redukcja dieta, poza poprawą wyglądu i samopoczucia, ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Punktem wyjścia jest obniżenie kaloryczności posiłków o 500 do 1000 kcal na dobę poniżej całkowitego zapotrzebowania organizmu na energię. Przykładowe jadłospisy na wybraną ilość kalorii można bez trudu znaleźć online i w większości są one dostępne za darmo.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *